BNG & Bhutan

Het concept van Bruto Nationaal Geluk betreft een holistische benadering van duurzame ontwikkeling die haar oorsprong kent in het Koninkrijk Bhutan. Dit in de Himalaya gelegen boeddhistisch landje inspireerde de wereld met zijn nieuw economisch paradigma van BNG.

BNG is volgens hen belangrijker dan Bruto Nationaal Product. Zij spreken over ‘humaan kapitaal’. Naast het economisch kapitaal gaat er grote aandacht naar ecologisch, sociaal en cultureel kapitaal. Welzijn staat hierbij centraal waarbij gekeken wordt naar negen ‘geluksdomeinen’: educatie, gezondheid, tijdsbesteding, cultuur, gemeenschapsvitaliteit, levensstandaard, ecologische diversiteit en veerkracht, psychologisch welzijn.

Bruto Nationaal Geluk is nog nooit zo actueel geweest. De wereld heeft dringend nood aan een nieuw economisch paradigma. Bewijs daarvan is de unanieme goedkeuring van de door Bhutan geïnitieerde resolutie: “65/309. Happiness: towards a holistic approach to development” door alle leden van de Algemene Vergadering van de VN in Juli 2011. Ook op de klimaatconferentie Rio+20 kwam BNG aan bod toen de Eerste Minister van Bhutan een rapport overhandigde aan Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-Moon met de titel: “Defining a New Economic Paradigm, The Report of the High-Level Meeting on Wellbeing and Happiness, 2 April 2012 · United Nations Headquarters · New York.”  Ook de UAB werd uitgenodigd op deze High-Level Meeting en Riccardo Petrella, mede-oprichter van de UAB en Maarten Desmet, coördinator van de UAB, maken deel uit van de VN-werkgroep die in het komende jaar dit gedachtegoed zal gaan omzetten naar de praktijk.

De UAB ziet in de ‘cultuur van BNG’ een hoopvolle én realistische kijk op duurzame ontwikkeling die door zijn integrale benadering toekomst biedt voor onze planeet en al haar bewoners. Sinds 2009 onderzoekt de UAB het gedachtegoed van BNG om als ambassadeur deze filosofie uit Bhutan te verspreiden en verder te denken. Het congres en filmfestival in oktober maken deel uit van een duurzaam onderzoek dat de UAB op zich neemt en waarbij een integrale benadering centraal staat. Vanuit verschillende invalshoeken (economie, ecologie, onderwijs, spiritualiteit, kunsten, filosofie, …) zal de UAB bouwen aan een netwerk en tal van partnerships aangaan in binnen- en buitenland. Dit samen denken en samen handelen is volledig in overeenstemming met het motto van de UAB: “Imagining, sharing and acting for a better world.” Verder werkt het team van de UAB aan de uitbouw van een documentatiecentrum, lessenpakket en summerschool over BNG.